Cortizonul

Este un produs sintetic cu o actiune terapeutica , protejeaza organismul in conditii de stres, are actiune antiinflamatorie si antialergica; creste secretia gastrica, stimuleaza sistemul nervos central, efectul unei doze este de 8-12 ore.
Este indicat in cazul insuficientei suprarenale, stari de deshidratare.
Prudenta sau se evita in timpul sarcinii (poate provoca insuficienta suprarenala la nou-nascut); prudenta la bolnavii cu psihoza manifesta sau latenta, in prezenta infectiilor (se asociaza antibiotice sau chimioterapice specifice), in diabet, insuficienta renala cronica, osteoporoza.
Este produs in glanda suprarenala a corpului uman,influenteaza metabolismul,ajuta imunitatea organismului prin circuitul sangvin ajunge la focarul bolii.
Cortizonul stimuleaza producerea unei cantitati mai mare de anticorpi in cazul durerilor,inflamatiilor si a febrei si astfel creste imunitatea organismului.
Medicii prescriu cortizonul pentru bolile pielii ,reumatism,astm sau alergii.
In timpul administrarii interne pe timp indelungat,medicul alege doza si administreaza vitamina D si preparatele cu calciu prevenind decalcificarea oaselor.Administrarea acestuia in timp indelungat ,poate afecta organismul si crea anumite reactii secundare(accelereza cataracta ,osteoporoza) .
Glucocorticoizii pe cale generala figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).
Cortizonul uimeste prin calitatile sale in vindecarea unor boli!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu